1.1 mBlock

Ce este mBlock?

mBlock este un software grafic de programare ușor de utilizat, dezvoltat de Makeblock ce este interactiv și cu o eficiență ridicată . Bazat pe Scratch 2.0, mBlock combină comenzile de control al robotului precum și cunoștințe elecronice. mBlock nu numai că aduce lucrările elevilor din lumea virtuală în lumea fizică, ci ajută studenții să-și aplice abilitățile de programare în diverse domenii.

Descarcă și Instalează mBlock

Click pe: http://www.mblock.cc/download pentru a descărca softul. 

Pentru Windows:

  1. Selectează: “mBlock3”

  2. Selectează: “Windows 7 and above” și începe descărcarea

  3. După ce se finalizează descărea, deschide fișietul zip “mBlock_win_V3.4.11.exe” și selectează limba engleză.

  4. După instalare, click “Launch mBlock” și "Finish" pentru a deschide mBlock.

Introducere în Interfața mBlock.

Interfața mBlock se împarte în mare parte în 7 bucăți.

1. Menu Bar: include File, Edit, Connect, Boards, Extensions, Language, și Help. 

2. Stage Area: animația programului tău apare aici. De asemenea, poți folosi mouse-ul pentru a interacționa cu proiectul creat.

3. Sprite List: afișează proiectul controlat de mBlock

4. Tabs : file pentru editarea de scripturi, costume sau sunete

5. Block Types: aici găsești diverse tipuri de blocks.mBlock include, de asemenea, un bloc robot încorporat, care îți permite să conectezi hardware-ul fără plug-in. 

6. Blocks Palette: blocul de cod pe care îl vei folosi pentru a programa proiectele tale.

7. Script Area: O zonă în care trageți blocurile, le strângeți în scripturi.

Ghid rapid pentru editarea blocurilor din mBlock

Editarea blocurilor în mBlock este destul de simplă. Tot ce trebuie să faceți este să trageți blocurile în zona Script cu mouse-ul. Atunci când mai multe blocuri sunt combinate într-o anumită ordine, atunci va fi capabil să-ți realizeze ideile.

Cum să combini, ștergi sau copii blocuri

Combinați blocurile împreună: blocurile din mBlock au diferite forme. Unele blocuri sunt formate cu un vârf rotunjit și o cocoașă în partea de jos, dar unele sunt modelate cu o crestătură în partea superioară și o bumă pe fund. Acest design unic de blocuri indică dacă acestea pot fi combinate împreună sau nu. Trageți un bloc și aduceți-l aproape de blocul cu care doriți să combinați, veți vedea o linie albă între două blocuri. Linia albă indică locul în care se blochează cele două blocuri.

Ștergeți un bloc: spre deosebire de Scratch, puteți șterge un bloc utilizând mouse-ul

Deplasați mouse-ul în blocul pe care doriți să îl ștergeți, faceți clic dreapta și selectați [Detele] din meniul derulant.

Ștergeți o serie de blocuri: trageți această serie de blocuri de la Script Area la Script Palette, apoi această serie de bloc va fi șters cu succes.

Copiați un bloc sau o serie de blocuri: mBlock vă permite să copiați un bloc sau o serie de blocuri, ceea ce economisește mult timp între diferite tipuri de blocuri. Mutați mouse-ul în seria de blocuri, dați clic dreapta și selectați [duplicate], atunci va exista o altă serie de blocuri în Script Area.